The Pirate bay: rättegången



Rättegången mot The Pirate Bay är inne på sin tredje dag. De åtalade krävs på 177 miljoner kronor för att de minskar intresset för att köpa musik och film.

"– Pirate Bays verksamhet leder till en typskada, minskat intresse av att köpa skivor, minskade möjligheter att sälja online, minskade möjligheter att skapa lagliga online-tjänster, eftersom alternativet att ladda ned gratis skapar en oöverkomlig konkurrenssituation, säger han.
" Aftonbladet.

Igår ändrades inriktningen på rättegången då (om jag fattat rätt) tog bort punkten om att deras site vara olaglig för upphovsrätten. Men tydligen så visste de inte att tekniken gick runt det så de inte kunde bli stämda för det.
Som sagt kan jag ha missuppfattat men så tolkade jag det. Nu är de åtalade för att ha minskat omsättningen för musik och filmproducenter.
TPB:s advokater yrkar såklart på frikännande på alla punkter.


Jag förstår om musik/filmbolagen blir arga när det går att ladda ner deras material gratis på Internet. Men hur den här rättegången än kommer att sluta så finns det inget de kan göra åt det. Skadan är redan skedd. Vi civila är redan vana vid att kunna gå in på nätet och ladda ner nästan vad vi vill, när vi vill. Utan att behöva betala mer än bredbandskostnaden. Musikbranchen har först nyligen kommit på att Internet kan vara en bra plattform för att sälja musik, och har börjar sälja sina produkter som nedladdningar. Hade detta kommit före gratisnedladdningen kanske det kunde ha räddats. Men eftersom gratis tjänsten var först, kommer de aldrig att kunna slå ut den. Stänger de nu ner TPB om de blir fällda, kommer det inte dröja länge innan en ny liknande site poppar upp i Internetvärlden.

Enligt min åsikt har de fel om åtalspunkten, att färre köper deras produkter. Jag tror att folk fortsätter köpa sina favoritbands skivor som förut. De kommer att köpa de filmer de tycker om fortfarande. Därimot kommer de att ladda ner sådant de är lite osäkra på om de tycker är bra eller inte, för att de inte vill köpa det när de inte vet om de tycker om det. Jag tycker att musik- och filmbolagen ska se den fria nedladdningen som en reklamplats för deras produkter istället. En plats där alla kan få en smakbit av vad det är de har gjort. Gillar folket sedan vad de laddat ner, kommer de i alla fall att köpa det sedan. Kanske hade de aldrig upptäckt produkten om de inte hade laddat ner den först? I så fall så kanske försäljningen ökar?  Sedan finns det säkert de som laddar ner allt, och aldrig köper en pryl. Men skulle de ha köpt något även om de inte laddade ner? Skulle inte de lika gärna ha bränns skivor och filmer av sina kompisar då istället?

Jag förstår om film och musikbolagen känner sig kränkta, att det de gör för att tjäna pengar läggs upp och laddas ner gratis, att de inte känner att de får nått för sitt slit. Tänk om! Tänk nytt! Se denna nedladdningen som en möjlighet, en möjlighet att marknadsföra produkterna! Låt nedladdningen fortsätta som en reklam för det ni gör. För att sedan få folket att köpa era produkter, lyxa till den varan! Gör produkten så lyxig och snygg att man vill köpa den om man gillar innehållet. Gör snygga omslag, kanske små "böcker" innuti i fint material med sånt som kan vara intressant. Lägg till extramaterial, skicka med en gåva kanske? Möjligheterna är oändliga. Se inte gratisnedladdningen som ett hot, för det här hotet kommer aldrig att försvinna! Se det istället som en tillgång och arbeta efter det.


För fri nedladdning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0