Sociologiska tankar

Sitter och kollar lite inför tentan i eftermiddag. Sociologi är ett ämne jag tycker alla ska läsa. Det är så himla allmänbildande och nyttigt att se hur människor fungerar i olika tillfällen. Alla som någon gång i sitt yrke kommer komma i kontakt med människor borde läsa Sociologi.
Måste skriva lite utav det jag fastnat mest vid.

Två kvinnor lider av svält. En kvinna är från Somalia och håller på att dö av svält. Den andra är en västerländsk tonårstjej som också är döende men på grund av att hon valt att inte äta. Två skillda kvinnor som lider av svält, men av olika orsaker. En pga det inte finns någon mat att få tag i, den andra pga en sjukdom som man än inte har hittat en orsak på.
Vet ni att 20% av alla kvinnor i västvärlden har någon gång haft mer eller mindre problem med ätandet.
60% av 13-åriga tjejer har redan provat på att bantat!
Och det har ökat till 80% om man frågar 18-åringar!
Vilket sjukt ideal vi har, när man måste svälta sig för att känna sig accepterad. Man måste svälta sig som kvinnan i Somalia, men hon har inget val. Vi i västvärlden har mat på bordet varje dag, vi behöver inte svälta, men ändå väljer man att göra det. En liten tankeställare...

En annan sak som jag tycker är intressant är att hela 43,3% av 16-24 åringar är fattiga! De lever altså under socialbidragsnormen. Och som jag läste i Moas blogg så tror jag studiebidragen har mycket med det att göra. För läser man på högskolan och tar fullt lån, så kommer man ändå inte upp i socialbidragsnormen, utan klassas som fattig. Med ordet fattigt menas att man lever under den generella levnadsstandarden i samhället. Och det är ändå under ungdomstiden man vill ha råd med saker, råd att göra roliga saker med sina kompisar och liknande.

Påtal om fattigdom och svält; hungern dödar 12 miljoner barn varje år.
Den summan som USA:s befolkning lägger ner varje år på mat till sällskapsdjur (13 miljarder dollar) skulle räcka för att utrota världshungern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0